Like

Hortensia – het hele jaar de zomer in huis

Hortensia
Je kent hem vast wel, de Hortensia. Heb jij hem ook in de tuin of op het balkon staan? Ik wel. I love ‘’m! En het leukste is. Bij de bloemist kun je ook prachtige exemplaren van Hortensia als snijbloemen kopen! Hortensia is als het ware een bloemexplosie: een bol vol met heel veel bloemetjes, prachtig! Zelf ben ik fan van diep roze, paars en rood.

Bezoek bij de Hortensia kweker

Zo bijzonder, ik mocht op uitnodiging langs bij een Hortensia kweker in Almere Buiten. Ik was eigenlijk nog nooit in een kas geweest. Ik keek mijn ogen uit! Wat veel bloemen in allerlei kleuren. In de kas van Lamens Hortensia’s kwekerij. Zij kweken daar 11 soorten snijbloemen.

hortensia-kasBijzonder om te zien en het verhaal achter het kweken van deze snijbloemen te horen van Lucil Horters die samen met haar man de kwekerij heeft. 1x per jaar geven ze bloemen. De kas is verdeelt in drie gedeeltes van warm naar koud.

hortensiaGaaf om te zien  wat een verschil het uit kan maken en wat warmte en verzorging kan doen met de Hortensia’s. Echt plaatjes van grote volle bollen met bloemen tot fijne bloemetjes met verschillende kleurtjes. Om te zorgen dat de bloemen mooi vol worden, worden de lozen takken afgeknipt waardoor de takken met knoppen extra de ruimte en voeding krijgen om mooi vol te worden.

Ook fijn om te weten is dat ze in de kas werken met biologische bestrijdingsmiddelen om de bloemen zo mooi te houden. Zo zijn de snijbloemen niet alleen beschermd maar ook op een eerlijke manier. Grappig om te weten is dat het dak vanaf mei tot en met september gekrijt wordt zodat het niet te warm wordt in de kas, slim!

Hoe krijgen ze toch die verschillende  kleuren?

Nog een ander leuk weetje is dat de bloemen de verschillende kleuren krijgen doordat er in het water aluminiumsulfaat  wordt meegegeven voor bijvoorbeeld de blauwe kleur. 

hortensia

Vanuit de kweker gaan de bloemen naar de veiling in Rijnsburg en daar worden ze opgekocht door bloemisten en daarna gaan ze naar ons toe, de eind consument 🙂

hortensia

Hoewel Hortensia jaarrond te koop is, loopt het hoofdseizoen van april tot en met november. Dan is er de meeste keus en zijn de hortensia’s ook op hun best.

Grote potten = grote plant = mooie grote snijbloemen

Leuk weetje is dat de Hortensia in de kas in een pot van 10 liter staan waardoor ze mooi groot kunnen worden. De snijbloemen kunnen zo 25cm worden. Ik kreeg zelfs een mooie roze Hortensia van 50 centimeter mee, wow!

hortensia-bloemen

Handig tips om extra lang van de Hortensia snijbloemen te genieten:Hortensia-snijbloem-verzorgings-tipsBron: HydrangeaWorld.com

Extra lang genieten

Wist je dat je Hortensia’s ook kan laten drogen? Zie hierboven de tips. Zo kan je nog veel langer genieten, ideaal!

Verwennerij

Van Lucil kreeg ik verschillende bloemen mee van romantisch wit tot lief roze en van intens vol en rood tot unieke blaadjes in het paars. Wat een verwennerij.

dipty-wonen-hortensia-kweker

Thuis heb ik ze snel in het water gezet zodat ik zo lang mogelijk van mijn cadeautje kon genieten want de Hortensia is gek op water. Ook haalde ik alle overtollige bladeren eraf zodat de verdamping minder is en ik nog langer kan genieten van de bloemen.hortensia-snijbloemen

Handig om te weten is dat wanneer je de bloemen niet in de volle zon of bij de verwarming zodat ze minder snel uitdrogen. Andere grappig tip is, zet de hortensia niet helemaal alleen, maar in gezelschap van meer hortensia’s (in bos of diverse losse vaasjes bij elkaar) zo blijven ze langer vers. Ook een super handige tip is dat je ongeveer elke twee dagen 1cm van de steel kan afknippen om er nog langer van te genieten. Ook zijn glazen vazen handig, zo kun je altijd zien of er nog genoeg water in zit en of het water ververst moet worden.

Bij voldoende wateropname kun je wel 2-3 weken van hortensia genieten, geweldig! Meer tips? Bekijk ze op Hydrangeaworld of kijk op hun inspriatie pagina. Vind je het leuk om de Hortensia te ‘volgen’ op Instagram of op Pinterestklik hier. Op zoek naar leuke DIY tips? Bekijk ze bij Mooiwatbloemendoen.nl

hortensia-dipty-wonen

Een keer iets anders

Ik had van die handige plastic afsluitbare flesjes meegekregen van Lucil. Het leek mij leuk om eens te testen hoe het zou zijn om ze op te hangen. Leuk effect toch 🙂

hortensia-diy-ophangen

house-doctor-diy-glass-lamp

Ook buiten aan staan ze erg vrolijk. Echt een zomer gevoel op het balkon!

hortensia-diy-ophangen

En Hortensia snijbloem ook thuis staan? Ik vond het leuk om jullie een kijkje te geven bij een kwekerij en hoe blij ik er thuis mee ben. Delen jullie met mij jullie hortensia foto’s op Instagram of Facebook?

Enjoy!

Liefs,
Mies

 

En nog meer foto’s van de kweker die ik met jullie wil delen, zijn het geen plaatjes 🙂
hortensia  hortensia
hortensia
hortensia-paars
hortensia-balkon
hortensia-bloemen