Like

Hoe begin je met het inrichten van je huis?

Gastblog door Laura’s Advies
Wie ben ik? Een creatieve ondernemer, met passie voor interieur en ondernemen. Begin 2014 ben ik afgestudeerd als interieurvormgever op het Cibap (Vakschool voor Verbeelding) in Zwolle. Toen ik bezig was met afstuderen wist ik het zeker; ik wilde gaan ondernemen en mensen helpen bij het creëren van een veilige omgeving in hun huis. In mijn blogs bundel ik mijn fascinatie voor schrijven en passie voor wonen. Ik hoop lezers te kunnen inspireren en verder te helpen. Ik wens jullie veel nieuwe wooninspiratie toe! Liefs, Laura

vtwonen-test_31317

Hoe begin je met het inrichten van je huis?

Je wilt wat anders in je huis, je gaat verhuizen of je laat een huis bouwen. Wat je plannen ook zijn; je gaat nadenken over je interieur. Leuk! Maar hoe begin je? In deze blog neem ik je mee in het proces van inrichten en geef ik je tips een handvaten voor de aanpak van het (her)inrichten van jouw woning.

Het inrichten van je huis bestaat eigenlijk uit twee fases. De eerste fase is het maken van een plan. Daarna ga je inrichten en al je plannen uitvoeren. Graag geef ik je handvaten om de eerste fase uit te kunnen voeren en hiermee het inrichten van je woning succesvol te maken;

Maak een plan

Wanneer je een ruimte gaat inrichten is het sterk aan te raden om een plan op papier te maken. Zo houd je het overzichtelijk en heb je iets om je aan vast te houden. Wanneer het plan alleen in je hoofd zit, maak je het niet visueel. Visualisaties onthoud je beter en het plan kun je overal naar toe meenemen. Tijdens het woonshoppen bijvoorbeeld. Er zijn zo veel keuzes en mogelijkheden! Te veel om op te noemen. Dit kan verwarrend zijn en leid je af van je vooraf opgestelde doel.

Heb je geen budget om je ideeën in één keer uit te voeren? Juist dan is een plan belangrijk, je hebt dan een doel om naar toe te werken, zonder dat het grof gezegd een ‘’bij elkaar geraapt zooitje wordt’’ en je de sfeer die je zoekt niet vind. Wat houd een plan in? Een plan voor je interieur bevat een duidelijk beeld van de interieurstijl en je woonwensen zijn in kaart gebracht.

IMG_4941b

IMG_5021b

Doel
Denk na over wat je doel is. Wat voor beleving wil je ervaren, welke uitstraling moet het hebben? Wat vind je belangrijk en wat vind eventueel je partner en/of kinderen belangrijk? Door hierover na te denken breng je de woonwensen en behoeften in kaart.

Interieursfeer
Nadat je een doel hebt opgesteld, adviseer ik je een moodboard te maken van de interieursfeer die bij jou past en ook bij eventuele huisgenoten. Door te visualiseren welke sfeer het uitgangspunt heeft, denk je goed na over jouw smaak en waar jij je prettig bij voelt. Het mooboard is een toetsmatrijs, welke je kunt raadplegen bij elke keuze die je maakt, bij het inrichten. Past dit bij de interieursfeer? Is het antwoord een nee, dan kun je beter kijken naar een alternatief. Een effectief middel bij fase 2: het inrichten.

Moodboard 1 Green vintage Kuiper Events

Beïnvloedende factoren

Het (her)inrichten van een woning kan soms best lastig zijn. Allerlei factoren spelen een rol in dit proces. Voorbeelden van beïnvloedende factoren kunnen zijn: je budget, de ruimte, tijd en de gebruikers. Breng alle factoren goed in kaart. Wanneer je een ruimte gaat inrichten waar je zelf al in woont, is dat vaak het lastigst. Vaak kun je niet meer objectief naar een ruimte kijken. De genoemde beïnvloedende factoren komen dan om te hoek kijken. Lukt het je niet op een bepaalde afstand te vinden? Denk dan na of je deze voorbereidende fase, en misschien ook het uitvoeren van het interieurplan, niet beter kunt uitbesteden aan een externe partij.

3D aanzicht Klingelbeek Arnhem

Wanneer je alle punten voor het maken van een interieurplan hebt doorlopen is de eerste fase compleet. Nog even kort overzicht van het maken van een interieurplan op een rij:

x                Stel een doel op
x                bepaal de interieursfeer die bij jou past
x                breng beïnvloedende factoren in kaart

Inrichten
Wanneer je een plan hebt gemaakt hebt kun je gaan beginnen met het maken van een indeling, het uitzoeken van kleuren en materialen, kun je meubels gaan zoeken en gaan nadenken over de styling. Hieronder een kort overzicht met stappen bij het inrichten op een rij:

x                maak een indeling
x                zoek kleuren en materialen uit
x                zoek meubels uit
x                maak of zoek bijpassende accessoires

Wanneer je beide fases hebt doorlopen en alles klaar hebt, kun je gaan uitvoeren. Haal alles in huis, verf, schuif, klus en plaats de meubels. Tip: vergeet de verlichting niet! Als laatste begin je met de styling van jouw interieur. Door de uitvoering van een plan wat helemaal bij jouw wensen aansluit, in combinatie met het toevoegen van bijpassende accessoires maak je jouw huis écht een thuis.

IMG_7860

Vind je het lastig om je ideeën uit te werken bij het inrichten? Als interieuradviseur help ik je graag op de punten waar je vastloopt. Mijn passie is om van jouw huis een thuis te maken. Jouw woonwensen staan in mijn werkwijze centraal, niet mijn eigen smaak of stijl. Meer info vind je op mijn website: www.laurasadvies.nl.

Succes! En vooral: geniet!

Laura Hindriks | Laura’s Advies
Nog meer inspiratie van Laura bekijken? Volg haar op Instagram, Facebook of Pinterest.

Logo-Laura'sAdvies-grunge